Yhteistyöllä tulevaan vuoteen

Niin siinä vain kävi, että marraskuun lopulla minut valittiin Suomen Hippoksen hallitukseen kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. Mukanani hallituksessa on kuusi kokenutta herrasmiestä Kari Eriksson, Hannu Nivola, Juha Lyyski, Harri Voutilainen ja Matti Rajaharju sekä Matti Mahlamäki, joka astuu kanssani tehtävään ensikertalaisena. Kokousten esittelijänä toimii alkuvuodesta vielä Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen. Eilinen uutinen tosin oli, että Sami Kauhanen jättää omat tehtävänsä Hippoksen toimitusjohtajana maaliskuussa 2022 ja vt. toimitusjohtajana toimii jalostusjohtaja Minna Mäenpää siihen saakka, kunnes uusi on valittu. Varsin miesvaltaisessa joukossa pääsen siis aloittamaan tammikuussa 2022. Tulos oli lopulta itselleni kuitenkin yllätys ja kiitän kovasti kaikkia minua äänestäneitä!

Valtuuskunnan kokouksessa tuotiin esille monia hevostalouden uhkakuvia, jotka meitä odottavat: Puuttuu nuorisotyön arvostusta, kulurakenne kasvaa tulojen pienetessä, pelituottojen tuoma rahoitusvirta laskee, palkintotaso on liian alhaisella tasolla ja niin edelleen. Uhkakuvissa on aina se huono puoli, että monesti ne alkavat ohjaamaan päätöksentekoa niin sanotusti paniikki edellä: Pelko kiertää kehää omassa ajatusmaailmassa ja vaikuttaa siihen, että mahdollisuudet ratkaisuihin kapenevat. Yksilötasolla tämä tunnetaan nimellä ajatusharha, joiden seurauksena omaa elämää koskevat ratkaisut alkavat ohjautua oletettujen pelkojen ja uhkakuvien perusteella, vaikka täysin todellista uhkaa tähän ei ole.

Yhteistyöllä voimme vaikuttaa siihen, että millaisina raviurheilun tulevaisuuden skenaariot toteutuvat.

Hevostalouden uhkakuvat ovat todellisia - sitä en kiellä - mutta meissä jokaisessa saattaa olla jonkin verran syyllisyyttä siihen, että millainen laumailmiö, näiden kuvien levityksellä saadaan aikaan. Miten me lähdemme ratkaisemaan olemassa olevia ongelmia, riippuu täysin yhteistyöstä. Yhteistyöllä voimme vaikuttaa siihen, että millaisina raviurheilun tulevaisuuden skenaariot toteutuvat. Onnistunut yhteistyö tuo, paitsi inhimillisiä positiivisia kokemuksia hyvinvoinnissa, tunnetaidoissa ja ryhmään kuulumisen tunteissa, myös yritysmaailman kovien arvojen mukaisia hyötyjä tuottavuudessa, luovuudessa (innovaatiot) ja jatkuvassa kehittämisessä, joka edellyttää ongelmanratkaisutaitojen ja itsereflektion kehittymistä. Rakennusalalla allianssitoimintaa on ollut jo pidemmän aikaa, maataloudessa käytetään yhtymätoimintaa ja sosiaali- ja terveysalalla puhutaan monialaisesta verkostoyhteistyöstä. Yhteistyön eri muotoja on kehitelty ja kannattaa kehitellä kaiken aikaa. Näin myös hevosalalla.

Kun minä pian liityn tähän Hippoksen hallitusryhmään ja sen työskentelyyn, pohdin mielessäni, että mikä on se viesti, asia ja asenne, jonka minä tähän ryhmään tuon tullessani. Meistä jokainen tuo jotain tullessaan. Toivon, että pystyn säilyttämään tämän yhteistyön tärkeyden mielessäni ja viemään sitä eteenpäin. Yhteistyötä ei tarvita pelkästään hallitustyöskentelyssä tai Hippos-talon uuden johtajan etsimisessä ja hänen toimintamalliensa sisäänajossa, vaan sitä tarvitaan myös koko alan ihmisten välillä. Riitelyn ja moittimisen sijaan voisimme jokainen tehdä uudenvuodenlupauksen, jossa päätämme tarkastella omaa osuuttamme yhteistyökuvioissa: Mikä on minun roolini tämän yhteistyön onnistumisessa? Miten voin kehittää omia taitojani niin, että siitä tulisi jatkossa vielä parempaa? Minä uskon siihen, että kun yhdessä jotain halutaan ja siihen ryhdytään, aikakauden vaikeudesta huolimatta isojakin asioita voi tapahtua.

Kiitos saamastani arvostuksesta uutena hallitusjäsenenä! Haluan olla luottamuksenne arvoinen.
Rauhallista joulun aikaa ja menestystä meille jokaiselle tulevaan vuoteen 2022!

 

Tapaninpäivän ajelu (Kuva: Pihamäen kotialbumi)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saamelaiskulttuurin juurilla

Hyvinvointi - elämän ja kuoleman kysymys?

Muutoksia tarvitaan, mutta miten siihen päästään?