Isä

Isänpäivä, se päivä, jolloin isät saavat nukkua aamulla pitkään, aamupala tarjoillaan pöytään ja lahjaksi isyydestä saa kortin sekä kenties sydänsuklaata. Nämä merkkinä siitä, että jälkikasvu on muistanut ja välillä kiitollinenkin siitä, että heillä on isä. Isyys tarkoittaa vanhemmuutta. Isänä oleminen ja isänpäivän viettäminen on siis ansaittu kunnia ja toivon, että jokainen isä saa edes sen kerran vuodessa hiukan huokaista ja nauttia tästä mittavasta urakasta. Isänpäivä mahdollistaa meille kaikille sen pohdinnan, että millaista se isyys on omalla kohdalla ollut.

1. Isä, aja tyttäriesi asioita!

Kunnollisen kansalaisen määritelmä voisi olla kenties työssä käyvä ja veroja maksava aikuinen. Edelleen tässä nykyaikaisessa Suomen valtiossa on väliä sillä synnytkö tyttö- vai poikalapseksi. Onko hevostalouden urapolku naisilla ja tytöillä se, että harrastetaan hevosia – ajetaan kilpaa poneilla – mennään hevosenhoitaja/-valmentajakouluun – ja ura huipentuu siihen, että lähdetään töihin ulkomaille hoitajaksi? Poikalapsilla urapolku on todennäköisempi etenemään niin, että harrastetaan hevosia – ajetaan kilpaa poneilla – mennään hevosenhoitaja/-valmentajakouluun ja käydään samaan aikaan ammattitreenarin luona töissä – ollaan töissä ammattilaistallilla, josta saadaan kilvanajoon ja harjoiteltavaksi hevosia – ryhdytään ammattivalmentajaksi ja -kuskiksi. Poikkeuksiakin toki tytöistä löytyy, mutta harvinaisempaa se on. Toivon siis, että te ihanat isät, jaksatte ajaa myös tyttärienne asioita ja oikeuksia eteenpäin ja uskoa siihen, että heillä on yhtäläiset mahdollisuudet pärjäämiseen ja itsensä toteuttamiseen.

2. Ole se isä, joka mahdollistaa tasa-arvoisemman Suomen

Seikka, johon toivoisin kiinnitettävän huomiota olisi se, miten te isät kohtelette naispuolisia ihmisiä. Puolisoita, omaa äitiä, naapurin rouvaa, lapsen opettajaa, kilpailueläinlääkäriä. Vaikka kyseessä olisi temperamentiltaan ärsyttävä naispuolinen opettaja, niin hän ei ole ansainnut haukkumasanoja vanhapiika, huora, blondi tai pimbo, joilla väheksytään ominaisuuksia sukupuoleen liittyen. Vaikka ette niitä sanoja osoittaisikaan suoraan lapsellenne, niin isien sanomisilla on merkitystä. Lapset kuulevat ja sisäistävät sen taustasisällön ja normin, joka sanan takana on ja myöhemmin toisintavat näitä normeja ja odotuksia omassa käytöksessään. Näillä sanoilla tulette esimerkiksi ylläpitämään sitä taloudellista epätasa-arvoa, joka naisten ja miesten palkoissa tai johtotehtäviin pääsemissä on.

Hevosalalla nämä kenties itselle tuntuvat merkityksettömät sanat ovat mm. vaikuttamassa isossa kuvassa siihen, että miten ja ketkä hevosalalla hakeutuvat hevosenhoitajiksi, paljonko arvostusta heidän työlleen annetaan ja voiko sanalle kutsumustyö vetää syy-seuraussuhdetta matalapalkka-alalle. Meistä jokainen haluaa lapsilleen parasta ja mieluiten pelkkää hyvää. Jokaisen henkilökohtaisilla valinnoilla on siis merkitystä. Älä myöskään hyväksy sitä, että kumppani, puoliso, vaimo tai kukaan muukaan käyttää näitä nimityksiä. Suunnan näyttäminen ei ole vain isien tehtävä, mutta isät voivat olla esimerkkeinä tämän asian huomioimisessa. Ole se isä, joka käänsi suunnan oman sukunsa normistossa kohti tasa-arvoisempaa Suomea.

3. Isä, ole lapselle turvasatama

Miia Sillmanin avautuminen Erkki-Pekka Mäkisen hyväksikäytöstä lapsuudessa tuo jokaiselle isälle varmasti mieleen kauhukuvia oman lapsen joutumisesta uhriksi. Isä, joka on lapsen arjessa mukana, on lapselle turvasatama. Hoivaava aikuinen on vastasyntyneen lapsen elossa pysymisen edellytys ja siihen siis perustuu ”lapsen usko”, koska hänellä ei ole vielä kykyä ymmärtää tai tietää asioita, joihin aikuinen pystyy. Hänen on pakko luottaa arjessa oleviin aikuisiin ja imeä sieltä selviytymismallit pysyäkseen hengissä. Vauvan kehitys vielä jotenkin ymmärretään, mutta liian paljon luullaan, että fyysisesti kehittynyt 14-vuotias nuori olisi jo muutoin kehittymisessään aikuisen asteella. Ei ole, ja tämä aiheuttaa paljon hämmennystä sekä aikuisissa, että siinä nuoressa sukupuolesta riippumatta.

Parasta isyyttä siis on se, että muistetaan lapsen asema ja lapsen tarpeet harjoitella, kokeilla ja tutkia omaa elämäänsä, temperamenttiaan ja maailman asioita.

Parasta isyyttä siis on se, että muistetaan lapsen asema ja lapsen tarpeet harjoitella, kokeilla ja tutkia omaa elämäänsä, temperamenttiaan ja maailman asioita, mutta niin, että turvalliset aikuiset ovat siinä mukana ja tukena. Esimerkillä on merkitystä. Turvallinen isä lohduttaa epäonnistumisen hetkellä, neuvoo miten ensi kerralla saattaisi olla parempi toimia tai mistä asian selvittäminen kannattaa aloittaa. Lisäksi isä hyväksyy lapsen kaikkine omine piirteineen ja kunnioittaa tätä. Turvallinen isä laittaa myös rajat sellaiselle toiminnalle, jotka ovat lapsen kehitykselle haitallisia. Olipa kyse omasta tai toisen lapsesta. Ja tähän turvallisen isän rooliin kuuluu sitten myös se mahdollisuus olla sellainen isä. Jos yhteiskunnallinen rakenne on epätasa-arvoinen tyttöjen ja naisten mahdollisuuksissa edetä uralla, palkkakohtelussa tai sosiaalisen arvostuksen saamisessa, niin liian usein isät kohtaavat vähättelyä ja sorsimista isän rooliin liittyen. Hoivavastuu ajatellaan liian usein naisten paremmuudeksi. Näin se ei ole. Meidän muiden tehtävä on kunnioittaa isiä ja antaa heille mahdollisuus olla se turvallinen, ihana isä.

Tänään isät nousevat ansaitulle jalustalle. Isä, aja myös tyttärien asioita, ole esimerkkinä tasa-arvoisemman Suomen rakentamisessa ja toimi lapselle turvasatamana. 
Hyvää isänpäivää kaikille isille!

 

Turvasatama. (Kuva: Henna Keto, edit: Moderaattori)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saamelaiskulttuurin juurilla

Hyvinvointi - elämän ja kuoleman kysymys?

Muutoksia tarvitaan, mutta miten siihen päästään?