Tiina

Kun minua pyydettiin ehdokkaaksi Suomen Hippos ry:n hallitukseen, oli pakko ottaa aiheen tiimoilta tuumaustauko. Mitä annettavaa minulla on? Onko minulla paloa viedä eteenpäin asioita, joita uskon merkityksellisiksi? Suostunko? Siksi olen nyt tässä ja siksi tämä blogi on. Tuumailin ja sanoin kyllä.

Yrittäjä, hevosenomistaja, organisaattori ja visionääri. Aikaansaava ja monessa mukana. Näin minusta on kerrottu. Minut tunnetaan Pohjois-Karjalassa monista hevostapahtumista, mutta maakuntarajojen ulkopuolella olen varmasti monelle tuntemattomampi. On hyvä lähteä liikkeelle, että kerron hieman itsestäni. Tästä käynnistyy myös Tuumaustauko-blogini. Samalla laitan itseni likoon - minut tuntevat ehkä tietävät, ettei pohdiskelulle aina elämännälässä meinaa jäädä sijaa - mutta tämän uuden edessä tuumailu, pysähtyminen ja vauhdikkaan ajatusvirran sanoittaminen tekstiksi tuntuu tärkeältä.


Minä

Olen Tiina Kuosmanen, 43-vuotias lastensuojelualan yrittäjä Pohjois-Karjalasta. Perheeseeni kuuluvat 12-, 17- ja 20-vuotiaat lapset ja aviomies. Lisäksi perheemme tilalla Kontiolahden Romolla asuu Lastensuojeluyksikkö Pihamäen lapset ja nuoret sekä lukuisia eläimiä koirista ja kissoista kyyhkysiin, vuohiin ja hevosiin. Kasvatamme myös suomenhevosia. Niiden kasvatustyö juontaa juurensa viehtymisestäni kulttuuriperimään ja suomenhevosen monipuolisuuteen: Suomenhevonen kuuluu suomalaiseen ympäristöön ja sen merkitys suomalaisuudelle, maamme historialle ja kulttuurille on korvaamaton. Alkuperäislajeja arvostavana tilaltamme löytyy tottakai myös kyyttölehmiä.

Koulutukseltani olen fysioterapeutti. Lastensuojelualan yrittäjänä olen toiminut vuodesta 2003 saakka, ja tällä hetkellä opiskelen työn ohessa avoimen yliopiston kautta työ- ja organisaatiopsykologiaa. Ja kun kaikki kuitenkin kysyvät - johtamiskokemusta on kertynyt sekä työuralta yritystoiminnasta että monenlaisesta järjestötoiminnasta. Erityisosaamisekseni lasken työyhteisöjen hyvinvoinnin ja laatutyön merkityksen organisaatioissa. Nuorten hevosten koulutus on minulle suoranainen intohimo: Vastaan meillä syntyvien varsojen opetuksesta ja maastakäsittelystä niiden ravi-, ratsu- ja työhevosuran alkutaipaleella. Tilallamme riittää monenlaista hommaa hevosten parissa, joskin omani keskittyvät tällä hetkellä lasten ja perheen taustatukena ja apukäsinä olemiseen yritystoiminnan ja opiskelun ohella. Harrastuksista mainittakoon vielä järjestötoiminta, maatilatoiminta ja maatiaiskotieläimet sekä luonnossa liikkuminen.


Elämänmittaisena rakkaustarinana hevoset

Hevosharrastukseni alkoi aikanaan ratsuhevosten parissa Kontiolahden Pyytivaaralta. Nuorena likkana toimin Liljoilla edesmenneen jalostusoriin Pilven Pojan hoitajana. Vuonna 2001 perheeseemme hankittiin ensimmäinen oma hevonen, suomenhevostamma, joka sittemmin astutettiin ja oma kasvatustoiminta sai alkunsa. Nimiimme on syntynyt sittemmin myös ravisukuisia lämminverivarsoja. Tällä hetkellä raviurheilua harrastetaan perheen lasten raviponien voimin uusien hevossukupolvien kasvua odotellessa. Hevosenomistajana olen lisäksi mukana muutamissa lämminverisissä ravihevoskimpoissa.

Vuosina 2004-2005 vastasin myös Pilven Pojan astuttamisesta omalta talliltani käsin. Noilta vuosilta tutuksi tuli silloinen oriaseman pitäjä Jorma Ratilainen, joka perehdytti minut ravimaailmaan ja siitä oli luonteva siirtyminen mukaan Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliiton toimintaan. Hevosjalostusliiton toiminnan kautta polkuni on kulkenut myös Joensuun Ravirata Oy:n hallitukseen, raviradan työryhmään, nuorisovastaavan tehtäviin ja isojen tapahtumien järjestämiseen sekä Hippoksen luottamustoimiin ratsu- ja ponivaliokunnassa.Ylpeänä voin kertoa olleeni mukana niin Joensuun vuoden 2015 Kuninkuusravien järjestelyorganisaatiossa kuin Ponikuninkuusraveissakin vuonna 2019. Kunnianhimoisena tavoitteenani oli noihin aikoihin myös Joensuun Ravinuorten toiminnan käynnistäminen ja oikeiden ihmisten löytäminen toiminnan ylläpitämiseen. Tänä päivänä poniravitoiminta on aktiivista Joensuun raviradalla.

Tyypillisintä minua lienee on innostuminen ja intohimoinen heittäytyminen projekteihin, joissa saan laittaa alulle uusia asioita. Tämä sama omistautuminen näkyy myös nuorten hevosten koulutuksessa. Asiat tai projektit voin omalla työpanoksella saattaa siihen pisteeseen, että niistä on hyvä seuraavan jatkaa, ja on aika tarttua taas uuteen projektiin.


Näistä minä ammennan

Minua siis luonnehditaan asioihin tarttuvaksi, aikaansaavaksi ja energiseksi. Lisään tähän itse ennakkoluulottoman uteliaasti uusiin asioihin tarttumisen. Haluan ymmärtää kokonaisuuksia ja syitä asioiden taustalla. En pelkää muutosta, vaan näen sen ennemminkin välttämättömäksi kehittymisen kannalta. Samoista syistä tarttuminen uuteen haasteeseen ja ryhtyminen hallitusehdokkaaksi oli tässä kohden lopulta minulle kuitenkin enemmän kuin luontevaa. Vuosien työkokemus nuorten parissa ja myös hevosalalla antaa sopivaa perspektiiviä ja ennen kaikkea koen, että minulla on yhä paljon annettavaa.

Etenkin lastensuojelutyö on opettanut, että vain puheeksi ottamalla asioita voi ratkoa ja saada aikaan myönteistä kehitystä. Rohkea asioihin tarttuminen ja avoimuus vie monessa asiassa pitkälle. Näihin asioihin haluan nojata myös puhuessani raviurheilun ja koko hevosalan tulevaisuudesta. Minulle tärkeitä aiheita on myös hyvinvointi sen koko laajassa merkityksessä ja sen tärkeänä osana hevosten ja ihmisten hyvinvointi. Alan elinvoimaisuudesta huolehtiminen on oltava jokaisen päättäjän tavoitteena ja tähän liittyy myös päätösten kestävyys ja niiden eettinen näkökulma. Näen lisäksi nuoristyön arvostuksen nostamisen ja merkityksen ymmärtämisen merkittävänä koko lajin elinvoimaisuuden ja jatkuvuuden kannalta.


Hevosalan ja järjestötoiminnan CV

Teki hyvää jäsennellä itsellenikin, missä kaikessa sitä onkaan saanut olla mukana. Monenlaista luottamustehtävää, monenlaista visiota tärkeiden asioiden edistämiseksi, itselle näistä läheisimpänä nuorten parissa ja nuorten eteen tehty työ.

Pohjois-Karjalan Poniporukka ry, 2008-2012
puheenjohtaja

Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliitto ry, 2009-2014
hallituksen jäsen, puheenjohtaja

Kontiolahden 4H-yhdistys, 2011-2015
hallituksen jäsen

Joensuun Ravirata Oy, 2012-2019
Hallituksen jäsen, 2012-2013
Työryhmän jäsen, 2013-2019
Kuninkuusravit, projektipäällikkö, 2013-2015
Nuorisovastaava, 2017-2019
Ponikuninkuusravit, projektipäällikkö 2018-2019

Suomen Hippos ry, 2013-2016
Ratsu- ja ponivaliokunnan jäsen

Pohjois-Karjalan Ravinaiset ry, 2016 -
hallituksen jäsen, sihteeri, rahastonhoitaja

Tämä minusta tiiviissä paketissa. Palaan tärkeiden asioiden äärelle vielä tässä blogissa. Tervetuloa mukaan!


Minä & oma kasvattini Pihan Just Joo (kuva: Kirsti Hassinen)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saamelaiskulttuurin juurilla

Hyvinvointi - elämän ja kuoleman kysymys?

Yhteistyöllä tulevaan vuoteen