Miksi olen ehdolla Hippoksen hallitukseen?

Ehdolla Hippoksen hallitukseen. Miksi? Ihmisillä on kyky luoda organisaatioita ja nähdä kokonaisuuksia niin, että niillä voidaan saavuttaa isossa mittakaavassa yhteistä hyvää. Yhteisen hyvän tavoittelu on arvo ja se on päämäärä. Epäkohtien huomaaminen ja arvioiminen, niiden puheeksi ottaminen ja niihin vaikuttaminen ovat asioita, joita meillä on aina läsnä. Ihminen, joka asettuu ehdokkaaksi, altistaa itsensä eriäville mielipiteille, vastoinkäymisille, epäonnistumisille ja arvostelulle. Yhteisen hyvän saavuttaminen vaatii rohkeutta kohdata nämä negatiiviset ilmiöt. Uskon minulta sitä löytyvän.


Varmasti jokainen, joka on toiminut vuosikymmenet hevostalouden toimijana, aluetoiminnan vaikuttajana, yhdistystoiminnan aktiivina ja myös valtakunnallisen toiminnan sivusta seuraajana on omassa mielessään ajatellut sitä vaihtoehtoa, että olisiko minulla tuonne jotain annettavaa? Tämän kysymyksen minäkin olen itselleni esittänyt. Ei hallituspaikoille tai johtoasemiin välttämättä hakeuduta siksi, että halutaan saada titteleitä omaan CV:hen. Sinne hakeudutaan siksi, että koetaan jonkinlaista halua vaikuttaa tai saada aikaan muutosta. Vaikutusvoima on asia, jota lähdetään testaamaan ja koettelemaan. Omat motiiviini vaikutusvoiman testaamiseen ovat halu muutokseen, usko siihen, että minun panoksellani saattaisi olla annettavaa yhteiseen hyvään ja halu henkilökohtaiseen kasvuun.

Omat motiiviini vaikutusvoiman testaamiseen ovat halu muutokseen, usko siihen, että minun panoksellani saattaisi olla annettavaa yhteiseen hyvään ja halu henkilökohtaiseen kasvuun.

Mikä on se muutos, jota minä kaipaan? Hiljattain kävin raveissa keskustelun, jossa minulle kerrottiin, että hevostaloudessa on jo vuosikymmenet keskitytty omien etujen ajamiseen ja unohdettu yhteinen hyvä. Kommentin kertoja ei ole mielipiteineen yksin ja tämän huomion olen myös itse tehnyt toimiessani erilaisissa projekteissa. Toisaalta se on ymmärrettävää. Me ihmiset toimimme niin. Epävarmuus tulevasta saa meidät puolustamaan barrikadein olemassa olevia etuja ja rakenteita, vaikka se isossa kuvassa olisi omien etujemme vastaista. Objektiivisuus omiin päätöksiin katoaa, koska henkilökohtaisesti on niin paljon menetettävää.

 

Muutoksen kannalta, juuri tämä on asia, joka pitäisi saada muutettua. Meidän tulisi kyetä kuuntelemaan toinen toisiamme ja hyväksyä olemassa olevat realiteetit ja faktat, ja lähteä yhteisesti miettimään muutoksia, joita tehtävään vaaditaan. Tehtävänä se ei ole helppo ja toteutuakseen vaatii koko toimijakunnan läpikäymistä. Muutoksen on lähdettävä ylhäältä, eli sieltä, missä päätöksiä tehdään. Niitä päätöksiä, jotka vaikuttavat alemmille tasoille, niille tasoille, joilla ihmiset hevostensa kanssa elävät, harrastavat, tekevät työtä, kilpailevat ja saavat elämyksiä. Hippoksen hallitus lienee se paikka, jossa on mahdollisuus ainakin jollain tasolla vaikuttaa näiden asioiden toteutumiseen.


Tärkeitä näkymiä (kuva: Janne Kuosmanen)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saamelaiskulttuurin juurilla

Hyvinvointi - elämän ja kuoleman kysymys?

Yhteistyöllä tulevaan vuoteen